Токана (мамалига)

ТОКАНА (кукурудзяне борошно, капусточка, цибулька, бринза)

...Довго панували турки в Придунайській долині. Та прийшов час, і загарбників почали тіснити. У війні проти турків брали участь і закарпатці. Серед них було й сім бійців із села Баранинців, що під Ужгородом. У битві під Белградом загін закарпатців потрапив у пастку, й усі вони були взяті турками в полон. У турецькому полоні вони пробули цілих сім років, поки не був укладений з Туреччиною мир. У полоні вони побачили незнану у них на батьківщині кукурудзу, яка давала щедрі врожаї. Повертаючись з полону додому, один із полонених сховав у шапці качан кукурудзи й щасливо доніс його до рідного села. Від того качана й пішла кукурудза по закарпатському краю з села Баранинців.

Мамалига (токан) - це круто заварена каша з кукурудзяної муки. Страва молдавської, румунської та буковинської кухонь.

За смаком, консистенцією і зовнішнім виглядом відрізняється від решти всіх каш. Мамалигу можна різати ниткою або спеціальним дерев'яним ножем.

Готується  з води, соли і кукурудзяної муки в чугунці за допомогою спеціальної палиці-мішалки. При приготуванні для вживання замість хліба мамалига робиться густішою і може розрізати на шматки. При приготуванні для інших цілей мамалига буває рідшою.

Приготування: співвідношення води та крупи - 1:3. Крупу засипають у теплу воду, ретельно помішуючи. Коли вода закипає, продовжувати активно помішувати до загустіння мамалиги.

Мамалига подається до столу зі сметаною та бринзою (будзом). Іноді кашу подають накришеною в тарілці з гарячим молоком. З мамалиги також роблять кукурудзяні коржики, нарізаючи та підсмажуючи її на олії або жирі. 

СМАЧНОГО!

2009 – 2018 © Етнографічний комплекс «Українське село»