В українській народній кухні вареники завжди посідали своє почесне місце. Адже протягом століть були стравою-оберегом для української родини. А берегинею завжди вважали і називали жінку. Тому процес замішування тіста був символом процесу творення всесвіту, його структури, де саме жінка цей всесвіт творила, як мати та прародителька. 

Прийоми обробки, зберігання продуктів та приготування їжі в Україні здавна повיязані з господарськими заняттями народу та домінуванням землеробства. Первісними способами обробки зернових були очищення їх від лушпиння та подрібнення за допомогою ступ, жорен. Страви із цілого зерна (кутя), з борошна (кисіль) належать до найдавніших в українській кухні, що збереглись до цього часу як ритуальна і повсякденна їжа.

Гарячий, густий, запашний, наваристий український борщ… Яка ще страва може бути більш звичною нам, ніж борщ, і більш улюбленою в народі? Без борщу і обід – не обід! Існує безліч рецептів борщу, м’ясного і пісного, буденного і святкового. Власне кажучи, кожна господиня має свій рецепт і свої невеличкі секрети та хитрощі його приготування.

А яким був борщ раніше, скажімо, 100-150 років назад? Чи впізнали б ми, скуштувавши ту страву, наш борщ?

ТОКАНА (кукурудзяне борошно, капусточка, цибулька, бринза)

...Довго панували турки в Придунайській долині. Та прийшов час, і загарбників почали тіснити. У війні проти турків брали участь і закарпатці. Серед них було й сім бійців із села Баранинців, що під Ужгородом. У битві під Белградом загін закарпатців потрапив у пастку, й усі вони були взяті турками в полон. У турецькому полоні вони пробули цілих сім років, поки не був укладений з Туреччиною мир. У полоні вони побачили незнану у них на батьківщині кукурудзу, яка давала щедрі врожаї. Повертаючись з полону додому, один із полонених сховав у шапці качан кукурудзи й щасливо доніс його до рідного села. Від того качана й пішла кукурудза по закарпатському краю з села Баранинців.

 

Вони нагадують яйце

Та їхнє повне черевце.

Вміщає не жовток, а сливу.

Здається, там вона щаслива.

2009 - 2016 © Етнографічний комплекс «Українське село»