Чи дійсно в глечиках довго зберігається молоко?

Це питання постійно піднімають люди в спілкуванні з гончарем. Хтось чув від бабусі чи пам'ятає з дитинства, що молоко з глечика найсмачніше. Але чому воно так довго зберігалось саме в гончарних глечиках, у чому ж секрет? Зараз спробуємо розібратися!

Мабуть це якась чарівна, спеціальна глина. Де ж її накопати та як приготувати? Раніше, в розвиток гончарного промислу, практично в кожному третьому селі були гончарі, це свідчить про те, що високоякісної глини достатньо. Адже для гончарства годиться тільки високоякісна глина, яка тримає тонку стінку та витримує високу температуру спікання (1000-1100 Градусів Цельсія). А є такі глини, які тільки годяться хати мазати - купи тримаються, але тонку стінку не зробиш. Кольори теж бувають різноманітні (це залежить від місцевості та глибини копання): блакитно-зелені, біло-сірі, червоно-строкаті. На питання: «Де копає гончар глину?», відповідь була утаємничена та не пряма, бо це для нього був скарб. Накопану глину замочують у воді, потім проціжують від усіляких зайвих домішок (пісок, камінці, корінці, вапно, тощо), підсушують до пластичного стану, вимішують, а потім вже можна з неї ліпити.

Саме Глечик був дуже важливим посудом в молочному господарстві, тому вимоги до формування були пов'язані не тільки суто з практичного боку, а ще з обрядово-сокрального уявлення. Наприклад, дуже важливо було, щоб глечик мав на денці виступ-горбочок, називали його "пупик" або "пуп". Якщо його не було, то глечик могли взагалі не купити! Вважали, якщо є "пупик", то молоко довго не скисатиме та молока завжди буде вдосталь. Ще малювали на горловині хрестик, таким чином оберігали молоко від псування та, як казали самі гончарі, тоді краще розбирали глечики на базарі.

Але чи дійсно від цього всього молоко довго не скисало? Дослідивши глибше це питання знайшов цікаву річ, що мили гончарний посуд водою з невеликим додаванням чистотіла, який лишаючись в порах, уповільнював розвиток кисломолочних бактерій у молоці. Ще було поширене повір'я про жабу, яку вкидали в молоко, теж для довготривалого зберігання. Це вірування дістало підтвердження шляхом наукового дослідження: слиз, який вкриває жабу має антисептичні властивості, таким чином було забезпечено тривале зберігання молока.

Ось наче і розібралися з цим непростим питанням! Тому запасайтеся глечиками та будьте здорові! Слава Гончарству!

 

2009 - 2016 © Етнографічний комплекс «Українське село»